Heidi moedigt je aan jezelf te ZIJN

Samen met haar hond, bijna dagelijks wandelend in het bos lijkt Heidi Douma (1975) op het beeld dat haar naam oproept. Net zo fris en stralend staat ze vandaag in kleurrijke kleding in contact met deelnemers aan haar PrachtigKrachtig Experience.

Tien personen willen vanuit een sfeervolle ruimte in de stad Leeuwarden weten waar hun kracht zit. Heidi gaat op zoek naar dát waar ze blij van worden; zij laat ze gedurende de dag hun belemmeringen achterhalen.

‘Wat houdt iemand tegen om volledig zichzelf te zijn?’

Door vragen komen de kandidaten deels tot antwoorden, oefeningen maken dat ze het werkelijk gaan zien en ervaren.

Stenen


Tijdens Experiences of individuele ontmoetingen prikt Heidi liefdevol. Zo probeert ze het kind in iemand naar boven te halen. Als meisje al zocht zij stenen om kapot te gooien, nieuwsgierig naar hun binnenkant. De meest ‘stomme, domme stenen’ bleken vanbinnen te schitteren en keer op keer genoot Heidi van hun flonkeringen.
Dat het ‘openbreken’ van mensen confronterend voor ze kan zijn, beseft ze zich goed, Heidi creëert daarom allereerst vol overgave een veilige sfeer.

 

 


Kaarten

In warmte en openheid ontvangt ze de groep met koffie, thee en wat lekkers aan tafels waarop kaarsjes branden. De een stelt een vraag, de ander kijkt wat rond. Heidi rommelt al pratende tussen meegebrachte materialen. Zo mag iedereen na Heidi haar introductie van zichzelf, waarbij ze meteen met de billen bloot gaat een kaart trekken.

Mysterieuze afbeeldingen wisselen zich af met duidelijkere voorstellingen op vierkante, glanzende kaarten in diepe, rijke kleuren. Even willekeurig als ze op de grond liggen uitgewaaierd, pakt men er een. Op de achterkant blijkt een tekst te staan die, eenmaal terug aan de tafels door de één vlot en de ander langzamer en vol ernst gelezen wordt.

Bewustwording

‘Toeval bestaat niet,’ aldus Heidi. Inderdaad schieten de kaarten tijdens het voorstelrondje raak. Emoties komen naar boven. Worstelingen om niet te komen tot dat wat je werkelijk gelukkig maakt, worden gedeeld. Heidi luistert en vraagt. Door openlijk haar eigen ontwikkeling te hebben geschetst, is er vertrouwen. Ze tackelt eventuele belemmeringen en moedigt aan; tekent af wat iemand mag leren en helpt mee aan diens bewustwording.

Met nadruk geeft ze mee dat je jezelf kunt en eigenlijk moet trainen. Dit illustreert ze lachend door naar de tijd te kijken en zichzelf tot de orde te roepen. ‘Al die weggetjes. Alles is interessant. Herkennen jullie dat?’ Voor nu wil ze door met de kennismaking en over naar de volgende persoon.

 ‘Wees niet streng voor jezelf.
Wat er ook komt – emotie, weerstand – het mag er zijn.’

Gedrag is niet wie je bent

‘Kijk achter je eigen gedrag. Vraag jezelf: wat heb ik nodig? Geef dit vandaag ook aan. Pak je eigen ruimte als je daar behoefte aan hebt, of wil je soms een knuffel?’ Rond Heidi liggen letterlijk knuffelbeesten en ze haalt ze erbij.

‘Deze staat voor mijn tetterende innerlijke criticus!’ De langharige, vogelachtige handpop wekt als lawaaipapegaai een lach op. Humor. Heidi heeft humor en houdt het licht en draagbaar. Geweldig dat ze meteen ook haar gremlin-knuffel laat zien en toegeeft hoe zij zichzelf traint. Want het beestje ziet er weliswaar verrassend lief uit maar iedereen herkent hem uit de horror-komedies van de jaren tachtig. ‘Ja wanneer je hem water geeft wordt het een monster!’ verklaart Heidi.

 

 

 

’Wees lief voor je gremlins. Als je ze voedt zijn het monsters. Houd ze lief. Dan laten ze zich wel even in een hoek zetten.’

 

Creatieve, slimme denkers

Heidi is een creatieve, slimme denker en heeft een speciale sensor voor gelijkgestemden. (Hoog)begaafden herkent zij direct. Vanuit hun snel- en complexdenkend, slimme brein zijn zij meer dan wie dan ook in staat zichzelf op non–actief te zetten. Argumenten te over om ergens vanaf te zien of dingen tomeloos uit te stellen. Daarbij leggen ze vaak zelf de lat erg hoog. Heidi wijst ze op hun pioniersrol vanuit hun gave om het grotere geheel te zien, creatief en autonoom te zijn. Talent herkennen bij jezelf, daar gaat het om.

‘Je hoge bewustZIJN maakt dat je je werk zo goed doet,
maar ook dat je alles intens beleeft.’

Koers

Hoogsensitief als één van de kenmerken van hoogbegaafdheid, daar pleitte Heidi in haar scriptie reeds voor. Als gediplomeerd kinder- en jeugdtherapeut ontwikkelde zij zich uiteindelijk tot KrachtCoach voor hoogbegaafde/sensitieve volwassenen. De jaren na haar afstuderen werkte ze veelal met hoogbegaafde kinderen, waar de ouders haar aan het denken zetten. Heidi ging met gemak met ze om vanuit haar verbaal sterke kant. Logischer is het voor haar om volwassenen te helpen zichzelf te leren kennen en te accepteren. Dan kunnen zij er vanuit hún eigenheid voor de kinderen zijn. Tevens heeft de groep jongeren en jongvolwassenen haar aandacht, vooral ook omdat deze groep steeds voor keuzes staan die bepalend zijn voor hun verdere leven.

‘Er worden alleen pure zieltjes geboren,’ zo geldt haar overtuiging.

 

PrachtigKrachtig

Het opdoen van een juist zelfbeeld gaat waarschijnlijk gepaard met herstelwerkzaamheden. Voor bijna iedereen geldt dat het innerlijk kind aandacht verdient. Heidi is vanuit dit perspectief geïnteresseerd in familieopstellingen en wil zich daarin verder ontwikkelen; ze heeft al een verdiepingsopleiding op het oog.


Zelfkennis opdoen is wat Heidi aanmoedigt en voor sommigen is dat bijvoorbeeld een spirituele kennismaking. Binnen de groep gevoelige, complexe, snelle denkers lijkt Heidi een magneet voor de creatief begaafden. Op deze eerste dag pleitte zij voor openheid en erkenning naar hunzelf:

 

‘Je mag je plek innemen.’


Vervolgens moedigt Heidi desgewenst gedurende een periode van vijf maanden enthousiast on- en offline aan. Je hebt direct contact met haar en tegelijkertijd maak je deel uit van een groep gelijkgestemden. Informatie hierover kun je bij Heidi opvragen per mail, chat of telefoon.

Durf


Op facebook, Instagram en YouTube sprankelt Heidi door foto’s, teksten, tekeningen en filmpjes te delen. De afwisseling tussen inhoud en inspirerende overdenkingen is Heidi in een notendop. Wie op zo’n moment haar stralen vangt als van de zon, wordt automatisch warmer en zachter naar zichzelf.

 

PrachtigKrachtig Intens
‘Onbevangen, Vrij, Levenslust’

 

Maandag 6 februari 2023 start weer het online programma PrachtigKrachtig Intens. Een diepgaand programma in de samenstelling van een groep gelijkgestemden.
Klik hier voor meer info en aanmelden!

 

Geschreven door Marijke Rolf van www.storystrikes.nl , portretten in woorden (april 2020)